5 apps om emotioneel slimmer te worden

Laatst geüpdatet op 14 februari 2023

Hoe je in 10 minuten per week level Oprah bereikt qua emotionele intelligentie

Want meestal weet je niet eens wat je allemaal voelt.

Emotionele intelligentie is hot. Of nou ja, het lijkt er op dat veel weten en kunnen met gevoelens van jezelf en die van anderen, een dikke vette pré is in deze 21e eeuw. Kijk maar om je heen. Zie je mensen die:

  • kritiek goed kunnen ontvangen zonder dat ze ontkennen wat je zegt, anderen de schuld geven of compleet in paniek raken?
  • je welgemeende excuses aanbieden als ze het niet bij het juiste eind hadden?
  • jou het gevoel geven dat ze écht goed naar je luisteren?
  • je de waarheid vertellen als dat nodig is, zonder er doekjes om te winden?
  • open-minded zijn?
  • succes hebben in wat ze belangrijk vinden?

Zijn er niet veel van hè? Zouden er wel meer van moeten zijn hè?

Hm hm, ja I guess. En wat is emotionele intelligentie dan precies?

Emotionele intelligentie is slim zijn met gevoelens; het is het vermogen om je denken en je voelen te verbinden en in te zetten om uiterst goede beslissingen te maken. 

Emotioneel slim zijn gaat over jezelf goed kennen, de vrijheid en ruimte voelen om jezelf te zijn en waardevolle doelen stellen in je leven. Ben jij je van jezelf bewust, van wat je voelt en wat je doet? Kies jij doorgaans wat je doet ipv. meegesleept worden door je gevoel of door anderen? Doe jij betekenisvolle dingen? Zeg ja!

En zeg je mwoah of nee, dan kun je zeker emotioneel slimmer wórden. Je EQ staat niet voor altijd vast. Het gaat hier nl. om vaardigheden. Voor een hoger EQ hoef je – alleen maar even – vaardiger te worden in:

  • weten wat je voelt en wat anderen voelen en daar empathisch en veerkrachtig op kunnen reageren
  • weten wat je doet en wat het oplevert of kost en dat af kunnen weten tegen wat belangrijk voor je is
  • met optimisme kunnen kijken naar jezelf, naar anderen en naar wat er gebeurt in het leven
  • weten hoe je wat kunt met de informatie en de energie die emoties met zich meebrengen
  • alle emoties, zowel de prettige als de lastigere, op waarde kunnen schatten
  • wat je dagelijks doet in lijn laten zijn met de belangrijke waarden die je nastreeft in je leven

Wat is het nut daar allemaal van? 

Slimmer zijn rondom gevoelens, dat wil je inmiddels eg wel. Het levert enorm veel op. Emotioneel intelligente mensen zijn beter in relaties met anderen en de relatie met zichzelf. Ze zijn meer tevreden met hun leven. En ze bewegen zich pretty damn effectief door hun eigen leven. Ze zijn succesvol in wat ze ondernemen.

Kortom, zie jij je al liggen in die hangmat? Emotioneel heel begaafd? Met je drankje in je ene hand? Terwijl je andere hand nonchalant wuift naar je mooie leven?

wuif, wuif, wuif

Doe eens deze test om te checken hoe goed je andermans emoties kunt lezen, deze om te checken hoe emotioneel intelligent je bent of deze test als je Engels niet al te best is!

En, gedaan? Werk aan de winkel?

En hoe doen we dat precies? Slimmer worden met emoties? Z.s.m.?

bang voor gevoelensOk, tuurlijk, je wilt je best ontwikkelen, maar wel een beetje snel, want je moet straks met Mees naar hockey. Of dat rapport moet voor 23.59 uur af. Of jij en je lief bingen gewoon Casa de Papel vanavond, zoals gepland.

Oplossing: je telefoon is altijd dichtbij. En dat komt goed uit. Want er zijn apps (voor je iPhone of je Android of voor beiden) waarmee je jouw EQ kunt oppoetsen in een paar nano-tijdseenheden per dag.

Probeer deze 5 apps eens uit, en het liefst een beetje enthousiast:

 

1: Stoic

Knappe app is deze, de vormgeving is minimalistisch, kijkt behoorlijk prettig weg. Inhoudelijk combineren de mensen achter Stoic wetenschappelijke kennis over welzijn met oude lessen van o.a. beroemde Stoïcijnen. Je kunt bijhouden hoe je je voelt, je kunt mooie reflectievragen beantwoorden om jezelf beter te leren kennen, en je kunt doelen vol betekenis bedenken en optekenen. Je krijgt er ondersteunende oefeningen, tips en weetjes en quotes zoals:

Wherever we are, whatever we’re doing and wherever we are going, we owe it to ourselves, to our art, to the world, to do it well.

Oh ja, Stoic is een Engelstalige app. Zeven dagen gratis uit te proberen via de App Store en daarna een abonnement van ca. €7,50 per maand.

2 : 29k

Er zit een hele organisatie achter deze app. En non-profit, dus dat betekent dat de app gratis te gebruiken is. De makers van 29k een voor ieder toegankelijke plek, waar je kunt werken aan een mooier en betekenisvoller leven, omgaan met stress, versterken van relaties en vriendelijker te worden voor jezelf en anderen (Engelstalig vooralsnog). Waar slaat de naam, 29k eigenlijk op?

On average, we have 29 000 days to live on planet earth. Our purpose is to support as many people as possible to make their days count.

Making your days count, en dat doe je door korte cursussen te volgen, oefeningen te doen in je eentje of met anderen, of begeleid je aandacht te richten op bijvoorbeeld een nare situatie met nare gevoelens. Tip: volg de meditatie ‘The way out is through’ in de app. Zowel psychologen als gebruikers van de app dragen continue bij aan de inhoud van 29k. Verblijf er maar es een poosje!

3 : Moodfit 

Moodfit is een Engelstalige app die je 30 dagen gratis kunt uitproberen. Dat wil je wel, want er is zoveel te doen. Hou sowieso bij hoe je je voelt en wat daaraan vooraf is gegaan en bekijk na een paar dagen of je patronen in je ‘moods’ kunt ontdekken. Verder kun je: een dankbaarheidsdagboek bijhouden, van een afstandje je gevoelens en gedachten observeren, betekenisvolle doelen formuleren en tracken, ademhalingsoefeningen doen, je gedachten uitdagen, begeleid worden wanneer je je slecht voelt, en hups terug naar het hier en nu wanneer je vast zit in piekeren. Moodfit word je ermee. Uitproberen maar!

4 : Punkt

Oh zo simpel, edoch effectief. Oh en ook fijn vormgegeven. Je dag optekenen in een zin. Met een emoticon erbij voor hoe je je voelt. Pak je de reden voor je gevoelens er ook nog even bij. En inzicht in jezelf en je emotionele patronen is verzekerd! Fijne grafieken en overzichten maken dit zo makkelijk. En dat alles gewoon in de Hollandse taal. Ook al zo makkelijk. Doe maar lekker makkelijk, dan doe je al gek genoeg! Punkt!

 

5 : The Journey

Twee vliegen in 1 emotionele intelligentie klap! In deze Nederlandstalige app kun je zowel je emotionele spanning bijhouden als werken aan betekenisvolle doelen. De app is opgezet als een spel, waarbij je op reis gaat, je pad volgt (mag best, zo’n metafoor). In The Journey kun je mooie doelen optekenen en word je geholpen om deze doelen om te zetten in actieve stappen. Je wordt beloond voor je behaalde stappen en doelen. Wat begon als een app voor mensen die met een psychische stoornis leven, is inmiddels een app voor iedereen die op veerkrachtige wijze aan betekenisvolle doelen wil werken. Go on The Journey, waarom niet?!

 

P.S. En als je meer wilt lezen over wat de verschillende emoties allemaal kunnen betekenen, kun je het naslagwerk (op de app) De Emotie Encyclopedie (ook als boek verkrijgbaar) van Vera Helleman er eens bijpakken.

Bronnen:

  • Boeken en artikelen over emotionele intelligentie van Daniel Goleman
  • Informatie over emotionele intelligentie op 6seconds
  • De Valstrik van het Geluk – Russ Harris