Lieve ik, vandaag gaat het belabberd met je.

Je eigen recept voor een beetje soelaas

Tegenslag. Onvermijdelijk in dit aardse bestaan. Het omgaan met tegenslag valt iedereen ten beurt. Positief psychologen weten dat. En oplossingsgericht als deze figuren werken, bekijken ze ellende ook vanuit betere tijden. Daar rolt wel eens een mooie oefening uit.

Brief aan jezelf voor ellendige dagen (rainy day letter)

Zoals deze oefening. Oplossingsgericht therapeute en auteur Yvonne Dolan beschreef deze rainy day letter. Een brief van jezelf aan jezelf. Geschreven op een goede dag voor een ellendige dag. Niemand weet immers beter wat jij nodig hebt in belabberde tijden.

Hoe doe je het?

Op een dag dat je rustig bent, de boel onder controle hebt en je goed voelt, installeer je je met een schrift en een goeie pen / met een velletje papier en een stift / een leeg document in Word / een opneemding waarmee je je stem kunt opnemen (ofwel, jouw manier is dé manier).

Ok, je zit.

Schrijf de brief aan jezelf.

Denk eraan: de brief die je schrijft is voor een dag of een moment dat je je niet goed voelt. Dat je pech hebt. Dat je een hekel aan jezelf hebt. Dat alles dramatisch gaat. Dat je behoefte hebt aan een beetje troost.

Jij hebt de wijsheid in pacht: jij kent jezelf het best en weet waar je behoefte aan zult hebben. Dit zijn onderdelen die je in de brief kunt verwerken (en pas vooral aan naar eigen believen en wijsheid):

  • Wat kun je doen om jezelf te troosten?
  • Wie kun je bellen of appen of opzoeken? Wie zijn jouw mensen? Schrijf de namen van je steunbieders en opvangers op.
  • Wat zijn je sterke kanten? (check deze oefening als je deze kanten van jezelf nog niet in kaart hebt)
  • Waar blink je in uit, en wat doe je graag en geeft je energie?
  • Wat hoop je voor je toekomst?
  • Wat vind je belangrijk in je leven?
  • Welk invoelend advies kun je jezelf geven?

Geschreven?

Hup, in een envelop.

Bewaar de brief ergens waar je er makkelijk bij kunt. Op die rainy day.

Wat heb je eraan?

Op het moment van schrijven, maak je jezelf bewust van wat jij allemaal in huis hebt en van wat er allemaal te waarderen is in je leven.

Op een moment van tegenslag heb je op een tastbare manier beschikking over zelfcompassie, over goeie aanwijzingen richting je hulpbronnen en hoe je deze kunt inzetten om het hoofd te bieden aan de situatie waarin je je bevindt.

Als je het allemaal even niet meer weet, weet je het toch. Tenminste, als je nog kunt lezen.

Survival kit voor sores

En als je dan toch bezig bent, kun je deze brief maar beter goed opbergen.

Wat dacht je van een hele doos voor ellendige dagen, de survival kit voor sores (of de treasure chest, zoals Dolan het noemt)? In deze doos kun je kleine souvenirs, belangrijke papieren of andere voorwerpen bewaren die je herinneren aan positieve gebeurtenissen en mensen die je lief en leed met je delen. Ook memorabilia aan inspirerende momenten, mensen, of eigen kwaliteiten kun je erin kieperen.

Denk je: huh?

Ok, voorbeelden. Denk aan: entreebewijs voor dat ongelooflijke concert van je favoriete band, een foto van je beste vriend en jou op zijn trouwdag, het armbandje dat je van je wijze tante kreeg, een krantenknipsel over de dag dat je club landskampioen werd, de schelp die je meenam van je meest avontuurlijke reis, een kaart die je vriendin aan je stuurde toen je ziek was, het eerste autootje van je zoon, de medaille van dat schaaktoernooi waar je tweede werd, een lijstje met nummers die je graag luistert, kaartjes met citaten die je raken, door jou ingevulde kernkwadranten, of desnoods de verstandskies die getrokken werd toen je 28 was.

Plus: kieper je ellendige-dag-brief in de sores-survival-kit.

En dan is jouw recept voor een beetje soelaas: open de survival kit, bekijk de inhoud en lees de brief.

Meer weten:

  • Wie is Yvonne Dolan?
  • Dit kan ook: een brief aan jezelf schrijven vanuit de toekomst, op futureme.
  • Wat is zelfcompassie?
  • Frederike Bannink verzamelde bovenstaande en nog veel meer positief psychologische oefeningen in dit boek.