50 tinten groots

Laatst geüpdatet op 27 januari 2022

50 grootse kanten van jou

Wat zijn je sterke kanten?

Heb jij je sterke kanten al in kaart? Beter van wel. Mensen die weten wat hun sterke kanten zijn, maken er ook vaker gebruik van. En dat zorgt weer voor meer zelfvertrouwen, vaker het gevoel hebben dat je het kunt, het behalen van doelen en welbevinden.

Nog niet in kaart? Fear not. Het is nog lang niet te laat. Begin desnoods hier. En doe daarna de oefening hieronder. Sterke kanten zijn er om ontdekt te worden. En als je ze ontdekt hebt, kun je ermee oefenen en ze ontwikkelen en ze op verwachte en onverwachte wijzen inzetten.

De oefening

Deze oefening, die we voor het gemak 50 tinten groots noemen gaat als volgt. Het is een schrijfoefening dus pak je pen en papier erbij.

Schrijf maar op:

10 sterke kanten van jezelf

10 successen die je waargemaakt hebt

10 manieren waarop jij anderen steunt

10 meevallers in je leven

10 manieren op waarop anderen jou steunen

Lees het lijstje dat je zojuist hebt gemaakt door. Voilà, VIJFTIG tinten groots! Je sterke kanten en then some! Kapitaliseer (praat over je lijst van 50 grootse dingen met anderen en vraag naar hun lijst) en bedenk je dat je veel, heel veel, in huis hebt.

Bronnen:

  • Bannink, F. (2016). Positieve psychologie. De toepassingen. Amsterdam: Boom.
  • Bohlmeijer, E., Bolier, L., Westerhof, G., Walburg, J.A. (2015). Handboek positieve psychologie. Theorie, onderzoek en toepassingen. Amsterdam: Boom.