Laatst geüpdatet op 29 oktober 2021
In 3 stappen AF van je negatieve gedachte
Nou ja, bijna dan.
Ok, even voor de duidelijkheid. Gedachten zijn net pop-up-vensters en er zijn nog geen ad-blockers voor gevonden.
Ze poppen gewoon up, en daar heb jij geen controle over. Niet over wanneer, hoe vaak, noch wat de inhoud is van de gedachten.
En bummer, negatieve gedachten zijn ook nog eens de meestvoorkomende soort, omdat ons brein nu eenmaal geprogrammeerd is om snel op dreigingen te kunnen anticiperen. In de oertijd uitermate effectief, maar nu zitten we er maar mooi mee.
Laat dit maar even tot je doordringen. Die gedachten, en zeker de negatieve, die krijg je niet WEG.
Ofwel: je komt niet in 3 stappen áf van je negatieve gedachte/overtuiging/hersenspinsel.
In 3 stappen AFSTAND van je negatieve gedachte
Wat je wel kunt krijgen is afstand. Een beetje gezonde afstand tot dat immer voortdurende gemekker in je hoofd.
En da’s al lekker zat. Want met een beetje afstand tot die negatieve gedachte die je parten speelt, kun je gewoon lekker doen wat belangrijk is voor je. Kun je die negatieve gedachte zien voor wat het is: alleen maar een gedachte.
“Je hoeft niet te geloven wat je denkt!”
Ga maar na: als ik je nu vraag om de gedachte “Ik spring in de moddersloot” te denken. Ja neem maar even een momentje. Goed zo.
Ga je daadwerkelijk in de moddersloot springen?
Nope. Precies.
Gedachten zijn gewoon maar gedachten en we hoeven er niet per se naar te handelen.
Dus vraag jezelf eens af: waarom geloof ik een gedachte zoals “Ik doe het niet goed genoeg” wel? Zodanig, dat deze gedachte je belemmert om die ene uitdaging aan te gaan? Zodanig, dat je maar liever in de achtergrond opgaat? Terwijl je van alles bij te dragen hebt?
Een heel kleine greep uit voorbeelden van gedachten die jouw handelen negatief beïnvloeden:
- “Ik tel niet mee.”
- “Niemand vindt mij aardig.”
- “Ik ben het niet waard.”
- “Ik durf het podium niet op.”
- “Ik ben een waardeloze moeder.”
- “Ik krijg mijn werk nooit meer af.”
- “Wat een eikel ben ik.”
- “Iedereen op deze hele wereld is slecht.”
- “Ik hoor nergens bij.”
- “Ik kan dit niet.”
- “Ik ben niet gemaakt voor een liefdesrelatie.”
Ok ok, denk je, punt gemaakt, laten we maar snel beginnen met afstand tot mijn eigen vermaledijde overtuiging(en).
Zo doe je dat
Stap 1: Schrijf die vervelende overtuiging over jezelf op, die jou niet helpt, maar die jou juist belemmert. Kijk er goed naar en voel even wat deze gedachte met je doet en gedaan heeft.
Stap 2: Zet een stemvervormersapp op je iphone (of andere smartphone). Deze online stemvervormer kun je ook net zo goed gebruiken. Spreek dan de gedachte hardop uit in de stemvervormer terwijl deze jouw stem opneemt.
Stap 3: Speel de gedachte dan naar hartenlust af in allerlei verschillende rare stemmetjes, gedurende een minuut of wat.
Gedaan?
Eerst even de tijd nemen om dit te ervaren voor je verder leest!!!
Ok, echt gedaan?
Dit heb je er aan
Dan merk je waarschijnlijk op: na een paar keer wordt je gedachte minder veelzeggend. Beetje lachwekkend misschien. Of suf. Overdreven negatief eigenlijk, als je het zo hoort. Om verdrietig van te worden, zeg. Dat je dit zo vaak gelooft over jezelf. Ja, wat is het gek om jezelf dit te horen zeggen alsof je een mug of een robot of een slak bent.
Ofwel: tadaaaa je hebt op dit moment een beetje meer afstand gekregen tot deze belemmerende gedachte. Je gelooft ‘m wat minder; je bent wat minder samengesmolten met deze gedachte.
En hoe meer je rare stemmetjes gebruikt voor deze gedachte, hoe vaker of hoe meer afstand je krijgt. En des te minder de belemmerende gedachte je nog daadwerkelijk belemmert.
En des te meer je deze oefening inzet met moeilijke gedachten, negatieve overtuigingen, zelfs heel beladen woorden (bijvoorbeeld “dood” of “kanker” of “misbruik”), des te meer ervaar jij gezonde afstand tot die alsmaar doorratelende gedachtenfabriek. Dat levert wat ruimte en vrijheid op. En wat kun je doen met die ruimte en vrijheid?
stap 4: (ja is een bonus-stap) Je kunt de wereld in stappen en gaan doen wat je belangrijk vindt om te doen! Hup: uit je hoofd, en doe iets wat jouw leven een beetje waardevoller maakt!
Bronnen / meer weten:
- goed en duidelijk filmpje wat bovenstaande simpel duidelijk maakt, oh en ook dit filmpje
- boek Time to Act!
- informatie over act (acceptance & commitment therapy)
- boek De Valstrik van Geluk
- iets doen wat waardevol is!