Ken jezelf!

Laatst geüpdatet op 10 februari 2022

Er zijn veel persoonlijkheidstesten. Er zijn net zoveel testen als onze behoefte om in hokjes te stoppen, groot is. En die is verre van klein. Jammer, de meeste testen zeggen niet zoveel. Ja, dat je Rood bent. Of een INFP. Of een Observeerder. Je herkent jezelf er wel in (daar neig je namelijk toe, en de beschrijvingen van de types zijn vaag, dus je hebt al snel het idee dat de test klopt), maar de meeste van deze testen zijn onbetrouwbaar, niet veelvuldig getoetst, zonder wetenschappelijke grondslag, en voorspellen jouw gedrag niet, ofwel: blablabla. Serieuze wetenschappers halen hun neus ervoor op. Gelukkig is zelfinzicht ook mogelijk op een meer onderbouwde manier. De persoonlijkheidstest die al tijden als de meest betrouwbare en valide wordt beschouwd, is de Big Five test. Een test waar geen type uit rolt, maar vijf scores op persoonlijkheidsdomeinen die gedrag kunnen voorspellen. Namelijk: 1) de gevoeligheid voor negatieve emoties, 2) de mate waarin de omgeving en andere mensen jou energie opleveren, 3) hoe open je staat voor nieuwe ervaringen, 4) jouw neiging tot helpen en samenwerken, en 5) hoe goed jij kunt toewerken naar een doel. Hoe jij scoort op deze test maakt je bewust, geeft je aanwijzingen richting persoonlijke groei, kan helpen om weloverwogen keuzes te maken die bij je passen of leert je begrijpen waarom je nou eigenlijk tegen het ene aanloopt terwijl het andere je goed afgaat.

Nu vinden de mensen van Jobpersonality dat iedereen die Big Five test moet kunnen maken. Gratis en voor niks. En wel hier. Maak ‘m. Duurt 5 minuten, en de test werkt met plaatjes (serious gaming, people!). Dus nog leuk om te doen ook. Test jezelf. Lees de uitslag. Ken jezelf! 

Bronnen:

Meer weten:

  • Hoofdstuk 2 uit bovenstaand boek van Onno Hamburger en Ad Bergsma: Zelfkennis is de sleutel. Hier wordt duidelijk wat je met de uitslag van een big five test kunt doen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen tot een gelukkig werker met jouw persoonlijkheid.
  • Nog een gratis Big Five test (kort en Nederlands), en nog eentje (langer en Engels).
  • Is er een zesde karaktertrek? Moet het Big Six zijn? Doe díe test hier.
  • artikel: De Nachtmerrie van de Persoonlijkheidstest.