12 positief psychologische apps voor je smartphone

Laatst geüpdatet op 10 februari 2022

Ik zocht apps waarmee ik oefeningen kon doen. Ja, uit de positieve psychologie. Wat ik vond, heb ik uitgeplozen. Zie hieronder mijn selectie. De apps in deze selectie zijn gratis of goedkoop, gebruikersvriendelijk, voor iPhone en/of Android, easy on the eyes en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten:

1. Fit in je hoofd

Met deze app vergroot je jouw veerkracht, krijg je tips om goed in je eigen vel te zitten en leer je tijd voor jezelf nemen. Fit in je hoofd is een campagne van de Vlaamse overheid voor personen van 16 jaar en ouder om positief in het leven te kunnen staan. De app is ontwikkeld in het kader van deze campagne; gelukkig is deze voor alle Nederlands lezenden onder ons vrij te gebruiken. In de app vind je een dagboek, kun je jouw doelen kwijt en krijg je bruikbare tips. Snel naar fitinjehoofd.be!

2. Stop, Breathe & Think

De mensen achter Stop, Breathe & Think vinden dat het heel belangrijk is om elke dag een paar minuten te nemen om kalmte te vinden. Even kappen met alles, zuurstof, en wat reflectie. Word je kalm van. Dus pak die paar minuten meditatie, toepassen van vriendelijkheid en (zelf)compassieVia de app op je slimme telefoon of op je computer. Meer informatie vind je op www.stopbreathethink.org

3. The Happiness Planner®

Deze app is er eentje met een kalender en een to-do lijst, waarmee je kunt bouwen aan je geluk door positief denken, mindfulness, dankbaarheid en zelfontwikkeling aandacht te schenken. Kijk op: app.thehappinessplanner.com. Je kunt via deze website overigens ook een Happiness Planner in good ol’ papier bestellen als dat meer bij je past.

4. House of Deeprelax

Jawel, een Nederlands product. En wat voor één. Eliane Bernhard heeft een ontspanningsapp in het leven geroepen, waarmee zij yoga nidra in een modern jasje in je leven tovert. Yoga Nidra? Ja, dat zijn fijne meditaties waarmee je diep (diep diep) kunt ontspannen. Ga ervaren! Je frist er behoorlijk van op. Een paar meditaties zijn altijd gratis, en de eerste maand kun je alle meditaties for free uitproberen.

5. Headspace

Wil je leren hoe je moet mediteren, dan is deze app (ook voor tablets) een mooi startpunt. Je leert het wel in het Engels. Gratis is de beginnerscursus in 10 sessies van 10 minuten. De website www.headspace.com geeft veel informatie plus een interessante blog over meditatiegerelateerde onderwerpen. De moeite waard!

6. What’s Good

Met deze app kun je de drie goede dingen per dag oefening doen. Zo word je bewust van wat er (wél) goed gaat in je leven. De app is heel makkelijk in gebruik en het is best moeilijk om er niet heel kalm van te worden. De app is ontwikkeld met Action for Happiness. Gratis en voor niets, voor iPhone en iPad.

7. VGZ Mindfulness coach

VGZ heeft een gratis app (iPhone, Android, tablets) ontwikkeld voor iedereen die zelfbewuster wil worden, beter wil kunnen omgaan met stress, en meer in het nu wil leven. Nederlandstalig! Met rustige stem legt de coach alles heel duidelijk uit. Er zit een programma van vijf weken in de app (vijf oefeningen per week). Je kunt ook zelf bepalen wanneer je welke oefeningen wilt doen. Uitkomst: mindful  leven. Kijk op www.vgz.nl/mindfulness-coach-app voor meer informatie en links om de app te downloaden.

8. Happify

Een juweeltje hoor, deze. Oefeningen, tips, wetenswaardigheden, allemaal onderschreven door de wetenschap. De echte experts uit de wereld der positieve psychologie komen voorbij. Kan wat overweldigend overkomen. Er is gewoon zo veel. Maar maak jezelf er vertrouwd met Happify, en je kunt er allerlei kanten mee op. Positieve emoties, floreren, meer welbevinden, allemaal binnen handbereik. Meer informatie (veel meer) op my.happify.com. Oh ja, de app is Engelstalig, dat wel.

9. HappyFeed

De oprichter van deze app, Matt Kandler, kreeg de smaak van positieve psychologie te pakken toen hij probeerde om te gaan met dagelijkse werkstress. De bekende oefening van ‘Drie Dingen waar ik Dankbaar voor ben’ (zie de uitgeschreven versie ervan) deed hij graag. Maar wel liever wat makkelijker. Dus ontwierp hij HappyFeed: een persoonlijk dagboekje voor deze oefening in smartphone formaat. Probeer het via www.happyfeed.co.

10. Calm

Calm is een mooi vormgegeven app die je kan helpen bij ontspanning, mindfulness, inslapen en mediteren. Mooie beelden, fijne geluiden, Calm is een digitale plek om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag, bij te komen en op te laden. Ga snel naar die fijne plek!.

11. Buddhify

Ok, nóg een mindfulness en meditatie app, maar niet zomaar eentje. Dit is wel de mooiste en meest toepasbare around. Uit een kleurige ronde waaier kies je wat je op dit moment aan het doen bent. Dan verschijnenverschillende oefeningen kiezen die passen bij dat moment. De app is niet gratis (kost zo’n 4 euro), maar als je al een beetje bekend bent met mediteren, is dit wel een hele mooie toevoeging. Kijk op buddhify.com en download de app voor je iPhone of Android.

12. SuperBetter

SuperBetter is ontworpen als een spel dat je uitspeelt in je echte leven. Uitdagingen aangaan, doelen stellen, tips ter harte nemen, en je lijf en leden trainen; het komt allemaal voorbij. Inzichten uit de positieve psychologie worden gecombineerd met de wetenschap der gedragsverandering om je emotionele en lichamelijke veerkracht te vergroten. Ga voor meer informatie op www.superbetter.com.