7 kado’s vol positieve psychologie

Laatst geüpdatet op 29 juni 2023

Kado’s met positief-psychologische voordelen

Geven is goed voor je

Geld maakt niet gelukkig. Althans, niet als je je geld alleen aan jezelf uitgeeft. Maar met geld kun je wel een boel kopen. En laat het kopen voor anderen je nu wel gelukkig maken. Iets geven aan een ander zet je hersengebieden voor plezier en beloning aan. Endorfinen, oxytocine, ze rushen door je heen, en jij voelt je uitgelaten en verbonden.

Uitpakken of beleven

Hup, met je creditcard naar de kadowinkel? Tuurlijk, dat kan. Maar, het blijkt dat je een ander gelukkiger maakt met beleveniskado’s dan met materiële kado’s. Dat komt door de gevoelens tijdens het ervaren van het kado. Denk bij beleveniskado aan een bioscoopbon, een diner, een workshop waarin je iets maakt of leert, een (sport)proefles, een bezoek aan een bijzonder museum etc. De ontvanger kan zich tijdens het ervaren van de belevenis zomaar blij, verrast, ontspannen, enthousiast, geïnspireerd, geliefd, verwonderd en/of uitgelaten voelen.

Een beleveniskado heeft nog een ander voordeel: het versterkt de onderlinge relatie tussen jou en de ontvanger van je kado meer dan een gewoon kado. En dat doet het zelfs los van of je het kado zelf meebeleeft.

Positief psychologisch verantwoord ook nog

Ok, dus kado’s geven is goed voor jou, voor de ander, en ook nog es voor jullie relatie, zeker bij een beleveniskado. Maar er kan nog meer voordeel bovenop. Wat dacht je van kado’s met positieve effecten, rechtstreeks uit de positieve psychologie?

Ik heb 7 tips voor je. Van kado’s vol belevenis, met positief psychologische extra’s. Daar komen ze:

1. Floreer – kado 

Een beleveniskado, dat de ontvanger tot bloei laat komen, vind je bij How To Flourish. Marijke Schotanus (positief psycholoog, wetenschapper, gelukscoach, trainer, spreker, auteur en moeder) weet veel van floreren en heeft haar kennis en kunde in een eendaagse Workshop Floreren gegoten. In de workshop krijg je van alles aangereikt om duurzaam gelukkig en betekenisvol je leven te (be)leven. Op haar website kun je vinden wanneer de volgende workshop gepland staat. Kosten? €145,-. Waar? In Bilthoven.

En denk je nu ‘oef, duur’ of ‘Bilthoven? daar krijg ik Beppie nooit naartoe’ (en dan is Beppie dus de ontvanger van je kado), dan klik je snel door naar het Emailprogramma Betekenisvol Leven. Ook al een pracht van een kado. Beppie kan hiermee maar liefst 5 maanden aan de gang met floreren. Ze doet veel oefeningen, ontvangt een schat aan bruikbare informatie en ze krijgt zelfs feedback per mail (en die optie zou ik wel willen aanbevelen, daar zit ‘m het succes zeker ook in). Kosten? €65,-. Waar? Achter Beppie’s laptop of computer.

 2. Positieve emoties – kado 

Positieve emoties zijn een dankbaar onderwerp van onderzoek in de positieve psychologie. Barbara Fredrickson maakte duidelijk dat het ervaren van positieve emoties onze denkpatronen verbreedt en ons denken creatiever maakt. Wat veel voordelen oplevert. Een betere gezondheid, meer veerkracht en geluk zijn maar een paar van die voordelen. Geef dus eens een kado vol positieve emoties.

Wat dacht je van een avondje lachen, verrast raken en meegenomen worden in een verhaal (positieve emoties te over: inspiratie, vrolijkheid, compassie, zelfcompassie, enthousiasme, ontspanning)?  Boek een voorstelling! Eentje vol humor! Kijk voor wat er de aankomende tijd te zien en te lachen valt op deze website. Kosten? Ergens tussen de €15,- en €60,- per kaart. Voor elke portemonnee wat wils dus!

Nog een kado waar positieve emoties mee gemoeid zijn: een ervaring of belevenis die compleet nieuw is voor de ontvanger. Iets doen wat je nog nooit gedaan hebt, heeft allerlei voordelen voor welzijn en creativiteit (lees dat hier nog eens na). Zoek een workshop, een ervaring, een proefles, een cursus. Iets, waarvan je denkt dat jouw belangrijke persoon het nog nooit gedaan heeft en waar deze persoon veel plezier in zou hebben. Voorbeelden? Wat dacht je van grotbiken, of ’s avonds door de Utrechtse grachten met een kano, een ballonvaart, of een proeflesje yoga in 40°C? Proeflessen, workshops, en belevenissen, ze worden in het ganse land in grote getale aangeboden (kijk maar hier of hier of hier of hier of hier of google gewoon es). Kosten? Vanaf €7,50 (tot hoeveel je maar wilt, zeg bijvoorbeeld €160,- voor een ballonvaart).

 3. Sterke Kanten – kado 

Bij &Talent weten ze alles over sterke kanten. En jij hebt een vriend/moeder/broer/buurvrouw/collega die zijn of haar eigen talenten duidelijk niet kent. Dit talentvolle mens verdient bovendien hoognodig een kado. Zoek niet verder: check dit. Deze persoon gaat online zijn of haar talenten ontdekken, herkennen en meer inzetten. En dat is niet moeilijk, want er zit e-coaching bij om al die talenten en het inzetten ervan te verduidelijken en te concretiseren. Kosten? €107,-

Koop je in je eentje een kado voor dit talentvolle mens en vind je €107,- dus nogal gortig? Duik dan eens verder in de webshop van &Talent. Kosten? Vanaf ongeveer €5,- vind je kado’s om (verborgen) talenten goed onder de loep te nemen.

Oh, en een ander goed idee om de sterke kanten van iemand in de schijnwerpers te zetten: Er is een een vriendenboek voor volwassenen waarin de sterke kanten van een vriend (of familielid of ander leuk mens) aandacht krijgen. Koop het boek gezamenlijk, laat iedereen goed nadenken, vul het boek dan in. Iedereen beschrijft welke kenmerkende talenten jullie belangrijke persoon in huis heeft. Geef  het ingevulde boek kado. Kosten? €16,99 en een beetje tijd. Dit kado koop je in elke boekwinkel. De belever kan het uitpakken en lezen waar degene maar wilt. Wel met een doosje tissues ernaast. Tranen van geluk hè!

 4. Vriendelijkheids – kado

Random acts of kindness. Je kent het wel: iets doen voor een ander, onbaatzuchtig en met plezier. Daar wordt een mens gelukkiger van. Tip: koop het RAK boek als kado. En geef er je tijd bij. Om iets uit het boek te doen, samen met degene aan wie je het geeft. Van een beetje gedeelde vriendelijkheid worden jullie beiden blij, dankbaar en meer verbonden.

Kosten? €15,-. Kun je niet voor zonder zitten.

5. Mindfulness – kado

Mindfulness, het volledig aanwezig en aandachtig zijn in het moment. Je kent het wel, je hebt het wel eens, bijvoorbeeld wanneer je met open mond en alle aandacht naar een mooie zonsondergang kijkt op vakantie.

Daar waar je aandacht is, ben je. Door wat vaker de aandacht te sturen, kun je makkelijker afstand nemen van alle hersenspinsels. Betere concentratie, meer ontspanning, een kalmere geest, meer welzijn en beter cognitief functioneren! Dit soort voordelen wens je toch iedereen toe!

En het is binnen handbereik, hoor! Er zijn diverse mogelijkheden om te leren mindful door het leven te gaan. En laat dat nou ook in een kado te stoppen zijn.

Wat dacht je van een dayretreat als kado? Je man/buurvrouw/gewaardeerde collega/huisgenoot kan er even tussen uit, zich opladen, het hoofd leeg kieperen, en dat gewoon in 1 dag. Dat valt te boeken bij het MindfulCentrum. Suzanne Oostvogels (psycholoog, yoga & mindfulness docente) biedt een dag tot jezelf komen aan in het pittoreske oude centrum van Dordrecht. Meditatie, yoga, lunch, wandeling, mindfulnessoefeningen; het zit allemaal in deze retreat. Kijk op mindfulcentrum en boek de retreat voor iemand die het wel kan gebruiken. Kosten? €95,-. Waar? Binnen Walevest 46 te Dordrecht.

6. Welbevinden – kado

Welbevinden, da’s waar de positieve psychologie wel zo’n beetje om draait. En dan heb ik het over je goed voelen (emotioneel welbevinden), zelfrealisatie (psychologisch welbevinden) en goed kunnen meedraaien in de maatschappij (sociaal welbevinden). Als dat nou es in een beetje pakpapier met een strik erop kon.

Nou…er is wel een digitale plek waar je kunt werken aan emotioneel, sociaal en mentaal in balans zijn. Die plek heet Psyfit, en het is een prachtige plek. Geef toegang tot deze cursus aan een ander! De ontvanger van dit kado heeft er een jaar lang plezier van en wordt er een heel stuk fitter van, op het gebied van welbevinden welteverstaan. Dat is toch geluk in een doosje (ok, eigenlijk is het welbevinden in een digitaal doosje), strik eromheen en klaar! Lees hier alles over psyfitKosten? €30,-.

7. Veerkracht – kado

Tegenslagen, drama’s, crises, ze horen bij het leven. Het ding is, wat doe je ermee? Psychologen raden aan om moeilijke lotswendingen onder ogen te zien en te bekijken hoe je er zo goed mogelijk op kunt reageren. Crisisbestendig, in balans, veerkrachtig.

Nu wil het lot, dat veerkracht past in een kado. En wel in spelvorm. Geef het veerkrachtige Balanceren, het spel aan een ander. Koop het hier. Geef het aan iemand die wel wat balans kan gebruiken (en wie kan dat nou niet?). Kosten? €24,-. Je kunt het spel ook samen spelen. Of alleen spelen en samen nabespreken. Hoe dan ook, meer balans is de uitkomst van het spel!

Nog een spel om veerkrachtiger te worden, maar dan voor iedereen tussen de 8 en 108 jaar: de Okidootjes. Dit is een kaartspel waarmee je veerkracht kunt oefenen. Koop het bijvoorbeeld hier. Of hier. Je kinderen kunnen ermee spelen, maar ook je opa heeft er wat aan. En op okidootjes.nl kun je allerlei spelvormen en tips lezen en downloaden. Niet meer over nadenken, gewoon geven! Kosten? €12,-.

En nu geven…

 

Met kerst of een verjaardag of om sorry te zeggen of een afscheidsborrel of het twaalfjarig bestaan van jullie vriendschap. Er is altijd wel een goed moment voor een kado.

Happy giving!

Bronnen:

  • Chan, C., Mogilner, C. (2017). Experiential Gifts Foster Stronger Social Relationships Than Material Gifts. Journal of Consumer Research, 43(6), 91–93.
  • Dunn, E. W., Gilbert, D. T., & Wilson, T. D. (2011). If money doesn’t make you happy, then you probably aren’t spending it right. Journal of Consumer Psychology, 21(2), 115.
  • Fredrickson, B. (2001). The role of positive emotions in positive psychology: The broaden-and-build theory of positive emotions. American Psychologist, 56, 218-226.
  • Lyubomirsky, S. (2008). The how of happiness: A scientific approach to getting the life you want. New York: Penguin Press.
  • Seligman, M.E.P. (2011). Flourish: A New Understanding of Happiness and Well-being and How to Achieve Them. London: Nicholas Barely Publishing.

Meer weten:

  • artikel in De Correspondent over de voordelen van ervaringskado’s ten opzichte van gewone kado’s
  • of doe gewoon net als Willy een cursus glasblazen!
  • lees hier hoe je veerkrachtiger wordt
  • of geef een herinnering, lees hier hoe